Gastric banding: totul despre inelul gastric

Obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase poate fi o provocare pentru mulți oameni, iar pentru cei care suferă de obezitate severă, acest lucru poate fi și mai dificil. În acest context, chirurgia bariatrică, inclusiv procedura cunoscută sub numele de gastric banding sau banda gastrică ajustabilă, a devenit o opțiune tot mai populară pentru tratarea obezității. În acest articol, vom explora tot ce trebuie să știi despre inelul gastric și cum poate ajuta la gestionarea greutății.

Ce Este Gastric Banding sau Inelul Gastric?

Gastric banding este o procedură chirurgicală bariatrică în care un inel ajustabil este plasat în jurul părții superioare a stomacului. Acest inel creează o mică pungă sau rezervor în partea superioară a stomacului și o desparte de partea de jos a stomacului. Această pungă mică devine noua ta „stomac”, iar atunci când mănânci, se umple rapid, determinându-te să te simți sătul mai repede. Inelul gastric poate fi ajustat ulterior printr-o intervenție minim invazivă pentru a regla cât de strâns este inelul și, prin urmare, cât de multă hrană poți consuma.

Cum Funcționează Inelul Gastric?

Principiul de bază al gastric banding constă în limitarea cantității de hrană pe care o poți consuma și în creșterea senzației de sațietate. Acest lucru se realizează în câteva moduri:

  1. Capacitate Redusă: Inelul gastric creează o capacitate redusă în stomac, ceea ce face ca porțiunea superioară a stomacului să se umple rapid cu mâncare.
  2. Senzor de Sațietate: Inelul apasă ușor pe pereții stomacului, stimulând receptorii de sațietate și reducând pofta de mâncare.
  3. Ajustare Personalizată: Inelul poate fi ajustat ulterior pentru a se potrivi nevoilor individuale ale pacientului. Acest lucru permite medicului să regleze cât de strâns este inelul pentru a obține efectul dorit.

Avantajele Inelului Gastric

Gastric banding are mai multe avantaje semnificative:

  1. Intervenție Chirurgicală Minim Invazivă: Procedura este minim invazivă și are o perioadă de recuperare mai scurtă în comparație cu alte proceduri bariatrice.
  2. Reversibilitate: Inelul gastric este reversibil, ceea ce înseamnă că poate fi înlăturat în viitor, dacă este necesar.
  3. Ajustabil: Inelul poate fi reglat pentru a se potrivi nevoilor individuale ale pacientului, ceea ce permite o personalizare optimă.
  4. Pierdere Controlată în Greutate: Pierderea în greutate cu ajutorul inelului gastric este controlată și graduală, ceea ce reduce riscul de complicații.

Cine Este Candidat Potrivit Pentru Gastric Banding?

Nu oricine este candidat potrivit pentru inelul gastric. Candidații potriviți includ persoanele cu obezitate severă sau morbida (cu un indice de masă corporală de 40 sau mai mare) sau persoanele cu un indice de masă corporală între 35 și 40, care au condiții medicale asociate obezității, cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială.

Este important să discuți cu un medic specialist în chirurgie bariatrică pentru a determina dacă gastric banding este potrivit pentru tine și pentru a discuta despre alternativele disponibile.

Considerații După Procedură

După intervenția cu inel gastric, este crucial să urmezi instrucțiunile medicului tău cu privire la alimentație, exerciții și ajustările inelului. De obicei, pacienții trebuie să treacă printr-un proces de ajustare a inelului în primele luni pentru a obține rezultatele dorite.

Este, de asemenea, important să înțelegi că inelul gastric nu este o soluție magică pentru pierderea în greutate. Este doar o unealtă care te poate ajuta în eforturile tale de a slăbi. Este necesar să faci schimbări semnificative în stilul de viață și în alimentație pentru a obține rezultatele dorite și pentru a menține greutatea într-un interval sănătos.

Concluzie

Gastric banding sau inelul gastric este o opțiune bariatrică eficientă pentru persoanele cu obezitate severă care doresc să își controleze greutatea și să îmbunătățească sănătatea. Cu toate acestea, este important să discuți cu un medic specialist pentru a determina dacă ești un candidat potrivit și pentru a înțelege pe deplin beneficiile și riscurile asociate procedurii. În plus, angajamentul tău față de un stil de viață sănătos și urmarea recomandărilor medicale sunt cheia succesului pe termen lung.

Recommended For You

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *